minda

Min helg
Hej på er! Längesedan jag bloggade och det är inte okej.. 

Tänkte berätta om helgen för er. Var till hästarna på lördagen och sedan for vi på lilla julmarknad till Sund. Sen var det middag med mammas familj, mostrar och morbröder och kusiner då. Några som fattades men ändå. Gott med julmat! Fick även en pannlampa som jag kan ha när jag går till hästarna om det är mörkt & lite godis. 

Hästarna hemma fick mat och så var det bra med det.. Hann tyvärr inte rykta eller träna. 

Igår var jag till Lemland och handlade hästgrejer med pappa. Jag ringde på en annons förra helgen där hon hade hästgrejer till salu! Så i går förmiddag var vi och handlade lite saker åt pojkarna hemma. Hann tyvärr inte fara till hästarna hos mormor och morfar då..

Sen tränade jag hästarna hemma. 
Ryktade fast det småregnade och blåste. Jag skulle ta och rida Mitschi först och sadlade då på, när jag skulle tränsa blev det värre.. Han vägrade ta på sig tränset och allt blev typ fel och hästen var spänd och hoppade till lite nu och då.. Jag red inte, utan han fick springa på volten med sadel utan ryttare på ryggen då.. Irriterande, men hästar är levande djur. 

Jocke var helt tvärtom! Första gången han är duktigare än Mitschi! Lugn, fast han brukar vara den busigaste och jobbigaste, men tvärtom en BLÅSIG dag som det var. Jag satt upp och vi skrittade på, mamma gil bredvid och provade även utan att hon ledde med grimskaft och det gick super. Eller ja, han ville stanna hela tiden, men ändå duktig! Skänklade på och han gick, berömde då han gick fram. Så igår var set Jockes dag och jag var glad över Jockes träning.

Nu har jag engelska prov, eller förförståelse och läsförståelse. Hörs! Kompis efter skolan och vi ska göra en kul grej, sen ridning vid halv åtta ! 
Sån här bana vill jag ha och ska ha i framtiden! I alla fall nåt liknade, kanske lite mindre. 

Djurhållning i andra länder är oftast blä
Jag är så innerligt TRÖTT på vissas åsikter om djurhållning!!! Så trött !!! Jag är rejält arg just nu för att jag just sett en video där dom kastar och TRAMPAR på små kycklingar ! Snälla hjälp kycklingar och hjälp mig och köp inte ägg från andra länder! Köp ägg från Åland, här har vi väl (förhoppningsvis) en bättre djurhållning eller ha egna djur! Ha egna hönor !! 

Denna video jag sätt är hjärtskärande och då hade jag inte ens ljud på! 
Jag vill skriva mer om djurhållning och ska!

 Jag vill skriva om tjurars liv, såsom jag förstått hur de har det. En kort mening; jag klappar och rör tjurar varje helg. De är bara några meter från stallet och är jättesnälla! Jag har respekt, men är inte rädd! Det finns olika sorters djur. En ko kan vara väldigt aggressiv medan en tjur kan vara snäll, det beror inte på att de är tjurar för att de är aggressiva! Det är ju personligheter, precis som att män är allihopa mördare vara för att de är män- inte sant ju! 

Usch!!!!! 
Torsdag
Pryat för tredje dagen idag. Efter det lite shopping på Maxinge och på hela veckan har jag köpt två långärmade tröjor och ett långt linne. Jag har faktiskt fått en ny syn eller en ny uppfattning om hur det är att jobba i en affär dock har jag aldrig haft nåt emot det, eller dålig uppfattning, men nu vet jag lite mer hur det går till. Skönt att börja vid 10, så får man lite sovmorgon! Brukar köpa lunch på Sparhallen och äta i deras kafferum. Köpte igår en räksallad och idag sallad med varmröktlax - gott!

Hann träna hästarna idag också ! Gick till stranden med dom. Riktigt nyfikna pållar. Först ut var Mitschi idag då Jocke sprang iväg och inte ville. Dom var i behov av ryktning så fick bli en liten prommis ner till sjön på cirkus 100m ena vägen och lite löslongering för Mitschi då Jocke, som vanligt, vägrade springa, innan borstning. Gruset kan vara ett problem och därför vill jag inte jaga på Jocke ännu mer eftersom det kan göra ont att springa på det. När jag gick med Mitschi gnäggade Jocke i hagen och sprang runt så Mitschi blev lite smått nervös och gnäggade lite han med på promenaden. När vi kom tillbaka sprang Jocke ner i snabb trav för backen och det var ju lite "snälla bryt inte benen nu häst" som tankegång. Mitschi skötte sig utmärkt när han sprang på volten också. Lyssnade och lydde alla komandon vilket känns bra. Man smackar på och trav - lyder och proo - skritt och ännu längre betoning - stanna.  Jocke var också duktig på promenaden, men dessvärre lite mindre duktig på volten.. fick gå med han och det var snarare jag som fick motionen istället för han. Efter motionen och sysselsättningen fick de båda sig en varsin putsning. Jocke var smutisigast och fick en lite mer noggrann puts.
Mitschi är snäll, men har bevisat att han kan "hota" lite med att bita vid borstning, han kanske inte känner sig så trygg.. än? Han biter inte, men har hotat ibland. Vi bygger upp förtroende genom varje tillfälle då vi umgås och det går "bra"!  Samma med Jocke, men han är tryggare i sig själv från början.  

Nu sitter jag i soffan. Borde inom kort gå och duscha. Ser lite smått på brottsplats Sverige medan jag bloggar. 

Imorgon fredag och jag hoppas jag kan få in lite motion för hästarna då med på schemat. Kanske en promenad, men lite rykttid för båda igen, alltid behövligt. Sen tänkte vi att vi borde köpa kraftfoder såsom müsli åt hästarna så de får lite extra mat vid kyliga tider och att de, när de inte får gå in i ett stall, håller värmen lite. Det hjälper ju till att värma dem- maten. 

Skulle vilja försöka ta bort det där vassa gruset i volten och få dit nåt annat, helst sandig grus, men det har vi inte nu. Jag fixade med hjälp av pappa förut volten genom att knuffa grushögen till sidan så det kunde bli en större volt. Ja, visst, i framtiden kommer det bli en ridbana där, är det tänkt och då kommer underlaget vara bra, men det är en tid kvar ännu innan ridbanan är klar. En nöd lösning vore bra, men vad? Skrapa bort gruset och fylla med ??? Hm, får prata med pappa och se om det går att göra nåt. 

Haha, att ta en bild på hästarna och mig var inte så lätt som jag hoppats. För nån vecka sen dock