minda

30 maj
God morgon!
Var ut till hästarna vid åtta och nu sitter jag bredvid datorn och ska blogga, se på Youtube och se vad för annat kul man kan göra på datorn denna morgon. Idag är det 30 maj och vi ska grilla korv ikväll med närmaste släkten.
Och jag ska se till att inga igelkottar befinner sig i denna brasa!!
 
Dagen kommer vara liknande som en vanlig helgdag vad jag vet. Nu dricka kaffe och känna att man vaknar, sedan iväg till hästarna hos mormor och morfar! Där ska vi mocka, fodra, köra in spån och såklart släppa ut hästarna i deras hage. Ni vet, det man gör på morgonen, det vanliga.
 
Idag kanske vi kan verka nån av småhästarnas hovar då pappa köpt en verktång på Bila igår! 17,90 för en tång, kunde inte ens bli gladare när pappa sa det. Hade från början tänkt köpa en tång från hööks, för 22€ exklusive frakten och momsen på kanske 15- 20€ extra, men de hade slut tillfälligt och orkar/ kan inte vänta. Och anledningen varför vi verkar själv är väl för att vi kan göra det. Tror en hovslagare kan bättre med tanke på att de är utbildade såklart, men vi kan det vi behöver för att verka dom och i släkten har de även skott.
I tisdags for pappa och hämtade(köpte) en ensilagebal som vi satt i hagen. De har stått och ätit konstant på den, så igår stängde jag av dit vid 3 tiden. De har fri tillgång på dagen, men på eftermiddagen får de vänta tills kvällen vid 9.30 då de släpps in i boxarna.
 
Jocke, haha.
 
Mitschi  undrar var maten är.
 
Jocke undrar var maten är!
 
De undrade var maten var imorse och jag tyckte lite "knäppa hästar" ni har ju mat däruppe och haft det i flera dagar! Jag tror de tänkte att det var avstängt dit, men jag fick visa dom sen.
Lucy var även med ut och hon väntade fint utanför "stallet" när jag släppte ut dem(visas inte på denna bild). Sa bara "vänta " och hon väntade medan de gick ut. Väldigt viktigt att vara tydlig när man har en liten hund och två stora hästar i närheten av varann. Men hon är så duktig och lydig så det är inget problem.
Och såklart har hon med sig en sten som hon vill att man ska kasta..

 
Ha en bra dag!
 
 
Ny telefon ?
Jag har fått lov att köpa en ny telefon på ränta. När jag får pengar ska jag betala av den till mamma (eller pappa beroende på vem som köper den). Det skulle iså fall få bli en iPhone SE som är lik 5:an till utseendet, men lik 6:an i "tekniken". Har en 4S just nu som jag haft sen i början av årskurs 6 vilket betyder att den är 4-5 år. Hel i skärmen, men ibland fungerar den inte alls så utmärkt som jag skulle vilja. Den har även skråmor och batteriet är nog inte tipp topp och även fast det (väl?) går att byta känns det enklare att skaffa en ny, finare telefon och få många bra saker !

Färgen på telefonen skulle vara roséguld eller guld. Dom två är det jag funderar mellan, men vad svårt det är att välja! Roséguld tycker jag är fint förövrigt, men samtidigt känns guld mer neutralt och "stilent". Denna telefon kostar 500€ och är billigare än vad jag fick min förra för, den kostade (!) 759 €. 

Och sen om någon tycker jag skryter, absolut INTE. Jag hatar när folk skryter och därför gör jag inte det. Man måste väl ändå få skriva vad man vill ha och om de saker man gör i ens liv när man har en blogg som jag vill ska kretsa om min vardag! Prylar gör inte mig lycklig till fullo, men lite glädje för det med sig! 😏
Dessutom är jag i behov av en ny telefon fast jag egentligen skulle vilja lägga 500€ på hästsaker 😝! I för sig är inte 500€ så mycket om man tänker på vad en sadel kan kosta och det är ju inte bara till hästen man ska ha saker, även till ryttaren ju! Om vi tänker så..

Det skulle antingen blivit en kamera eller en telefon, men med en telefon kan man både ta bild(dock av mindre bra kvalité förstås), ringa, vara på nätet, blogga och ladda ner övriga appar, så en telefon känns mer behövlig på det sättet plus att den inte stänger av sig när den har 10% kvar😒! Vilket jag inte är så himla glad över... Helgen
Jag älskar helger, men vem gör inte det? Att ha ledigt och göra det man brinner för, för att sedan gå tillbaka till skolan och ha en rutin för veckan- livsglädje ! 

Så, 5,5 vecka kvar för oss nior i skolan! Känner lite stress över att jag inte kan påverka betygen så mycket mer snart.. Men jag kör på så långt jag hinner ;) 

Min helg har bestått av hästar mestadels (såklart) och massa som har att göra med dom. 

Min rutin en helgdag:
Först stiger jag upp ca klockan 8 och går ut och släpper ut hästarna hemma och fodrar, mockar. Paus med kaffe/ dator. Sen, som vanligt, till hästarna hos mormor och morfar & göra stallsysslorna där och i helgen verkade vi även hovar så idag känner jag av det i ryggen. Beundrar alla hovslagare, de måste vara riktigt starka fysiskt! 

 Sen fortsatte dagen med ryktning av båda hästarna och rida Mitschi och Jocke fick springa av sig på  banan(han bockade och hade kul!). Red Mitschi i skritt och trav, inte bommar, utan denna dag var det dressyr. Vi travade i svag skänkelvikning över banan diagonalt!! Det var inte jättebra, men med en före detta travhäst gjorde vi skänkelvikning i trav och vi ställde även - oerhört stolt och nöjd! Han belönades med 4dl müsli sedan! 

Efter ridningen och sysslorna runt det åt jag grillmat och sedan körde vi traktor. Snart kan jag det här med traktorkörning! Vi körde bort gödslet från hagen. Vi har satt det vi lockar ut från hästarna i hagen i en hög som blivit rätt stor, men i lördags körde vi bort lite av den! 
Fin Freja ! Hos mormor och morfar!


På söndagen nästan samma rutin. Red Jocke då. Då red vi lite blandat. Först dressyr. Trav och skritt arbete och arbeta på volter och forma. Red ner till sjön emellan för att få en variation och en skrittpaus. På slutet satte vi upp två hinder som är kanske 30 cm höga. Kom över i trav, men även galopp! Galopperade över båda och höll galoppen mellan hinder 1 & hinder 2! Stort att få galoppera alltså! Sen skrittade vi av länge. Pappa släppte ut hästarna imorse och han sade att Jocke låg imorse och verkade stel. Träningsvärk?? Vi gav han 4dl extra müsli igår för att han skulle få i sig tillräckligt med kraftfoder. Han fick även belöning från ryggen vid vissa tillfällen! 
Stolt och glad över det där passet också! Han verkade även rätt så nöjd. 

Har filmer på båda träningar och kanske det kommer en video. Bilder kommer rätt så säkert! 

Haft en otroligt bra helg! 

Nu sitter jag i skolan och ska göra skoldagen och sedan hem och fodra hästarna samt laga mat. Idag ska jag(& pappa) laga middag, det ska bli fisksoppa!