minda

Gott nytt år!

God kväll!

Ska alldeles precis hoppa in i duschen. Nyår ska firas med mammas närmaste släkt! Ska bli roligt tror jag. Är jättehungrig, så det ska bli gott med mat. 
Var med pappa och inhandlade lite småsaker såsom strumpbyxor, bomullsrondeller, ögon make up remover och lite till. Det viktigaste som jag glömde köpa igår var bomull, så det köpte vi! Grannarna bredvid ska smälla i år... Är som sagt irriterad över de här fyrverkerierna. Det är människor som är själviska, kan man säga, som skjuter raketer. Respektera i alla fall djuren och oss människor som är ägare till dom. 
Är skitnervös inför 00 pga fyrverkerier för hästarnas skull. Eller skull och skull, men jag är nervös att dom ska bli oroliga och rädda. Provade ha lite fyrverkeriljud på igår när vi satt in dom och de blev lite oroliga av bara det... Wish us luck!(säger man så?!) 

Så med det där sagt; gott nytt år! 
Hoppas ni får en fin/ bra/ rolig kväll. 

Nyårs förberedelser

Hej!

Sitter vid köksbordet och middagen är serverad. Idag är middagen endast en gratinerad räkstuvning- smörgås. Har inte smakat, men en sådan smörgås kan vara gott och även mättande, så ser inget fel i det :) 

Följde med mamma till hennes jobb idag för att sedan handla nyårsmat och lite sånt på Maxinge. Kollade även på hm, Kappahl och seppälä, men det var inget som såg lockande ut till att köpa. Tror jag inväntar vår kläder ;) eller något annat.

Imorgon är det nyår. Jag glömde köpa det viktigaste av allt- bomull. Får följa med pappa imorgon och köpa bomull, för det är ett måste för hästarna och Lucy när fyrverkerierna smälls. Det blir någon form av tre rätters middag i mormor och morfar stuga med nästan alla de närmaste från mammas sida. Tyvärr blir det inte vegetariskt för mig i år heller. Det blir till förrätt gratinerad hummer(eller var det krabba ?)- smörgås. Till huvudrätt blir det fisk, kött och sånt, lite buffé-aktigt kanske. Efterrätt någon sorts tårta med marräng och chokladmousser. Är lite osäker, men jag tror allt blir smaskens. Till kommer vi ha champagne och lite ost och kex. Champagnen så öppnar vi väl klockan 00, men aja. Undrar hur vi ska orka med allt? Haha.

Nu ska jag äta upp räkmackan och fortsätta chilla. Blir väl surfplatta, dator och tv- kväll :)

Ha en bra kväll!
 

Jag hatar fyrverkerier
Snart är det nyår igen. Jag gillar nyår, festligt och roligt, för det mesta, men det är en sak jag verkligen ogillar med nyåret- fyrverkerierna som gör så att människor, djur och natur lider.  
 
Man hör redan nu att raketer skjuts i värlen OCH att människor skadas eller, till och med, dödas av raketerna. Vad jag förstått så skjuts det bara hur som helst i Sverige och inte bara människor skadas, även dödliga ting såsom hus, bilar och så vidare. 
 
Läste nyss att en tonårig pojke siktat en raket på en fyraårig flicka(ARTIKELN).. Så jävla sjukt. Man tror inte att det hänt här, i norden. Läste också om att två ungdomar skulle tända eld på en raket, men att den inte tändes på första försöket. Storebrodern gick iväg, men lillebrodern försökte flera gånger och han blev skjuten i ansiktet så att skallbenet var brutet (säger man så?) och ögonen intryckta. Det hela på grund av de här j*vla fyrverkerierna. 
 
Inte bara människor drabbas av det här idiotiska skjutandet, även djuren och miljön drabbas. Jag hade inte brytt mig alls om raketer annars, för visst hörs dom förjävligt och stressar upp mig en aning, men mina djur lider verkligen, på riktigt, av raketerna. Vår hund Lucy var aldrig rädd förut, men ett år när vi skjöt raketer reagerade hon och började darra och är nu rädd. Jag vet inte hur hon kommer reagera i år, men det återstår bara att se, vilket man egentligen inte vill. 
 
 
 
 
Jag tycker faktiskt inte att Lucy är största problemet för hon är såpass liten. Man kan sätta lite bomull i öronen, hålla henne i famnen och ha henne i vårt isolerade hus med TV:n på, men det är annat med våra hästar som är stora, starka och måste vara ute. Förra året hade vi inte uteboxarna färdigt byggda, men i år, tack och lov, är dom i stort sett färdiga och vi kan därmed sätta dom i sina boxar. Vi har inget isolerat stall som dämpar ljudet bättre än vad uteboxarna gör, så vi har inget val- det är uteboxarna eller hagen. Jag ser då hellre att dom får gå in till sina boxar där dom kan känna sig trygga än att dom går ute, blir så rädda att de springer igenom stängslet eller bryter benen av den kuperade marken i hagen. Finns massa som kan hända både om de står i box eller i hage, så jag är minst sagt nervös inför nyårsafton. 
 
 
Filmen visar en hund som har panikångest PGA av fyrverkerier. Blir så förbannad på människor när jag ser den här videon. 
 
 
Förra året var inget roligt alls. Hästarna fick vara ute eftersom boxarna inte var färdiga än, som sagt. Helt oplanerat började våra grannar skjuta raketer redan klockan 5 på kvällen. Jag hade precis kommit in från hästarna efter att ha ridit och satt vid datorn. Då hör jag något som smäller till ute. Första tanken var såklart hur hästarna reagerade, men som tur var hade de reagerat "bra" och inte sprungit igenom stängslet i alla flal. Lite nu och då skjöts det raketer och vi var såklart arga. Bor man granne med folk som har djur, då skjuter man inte kl. 5 och kl. 7, då respekterar man och skjuter vid 00 endast. Jag trodde faktiskt det var lag på att man inte fick skjuta tidigare än 00, men tydligen inte och det är idiotiskt, tycker jag. 
 
Vi kommer sätta in hästarna antingen samma tid som vanligt, eller tidigare. Dom får (massa) hö, vi sätter bomull i öronen, stänger båda luckorna, har lampan tänd utanför och hoppas på det bästa. Det är egentligen det vi kan göra. Vi skulle kunna ha någon kräm eller något som man sätter vid nosen innan det börjar skjutas för som "lugnande" eller nåt, men jag är osäker på var man köper det. Vi får hoppas det här räcker! 
 
Jag förstår inte djurmänniskor som köper raketer. Eller dom är väl inte mycket till djurmänniskor om dom köper raketer, men sådana som har djur, varför köper dom raketer och tycker det är underhållning? Jag är livrädd för mina djurs skull. Jag mår dåligt över att mina djur ska behöva lida OCH därför köper vi inte raketer. Vi köpte raketer förut och smällde, men när hästarna kom har vi (eller jag i alla fall) ändrat åsikter. Det är ansvar man måste ta när man har djur. 
 
Vi har firat väldigt många år i en lokal med släkten, men förra året firades nyåret, med endast närmaste släkten, i mormor och morfars stuga för att lokalen brann ner. När vi var i lokalen skjöt vi raketer där ute. Nog höll vi oss till klockan 00, men jag vet idag att det finns hästar en bit därifrån och gissar att det fanns hästar där redan för två år sedan. Jag ångrar att vi skjöt raketer, för fan vad jag skulle vara arg och besviken på mänskligheten om jag hade haft djur och det skjöts 100 m därifrån. 
 
Hästen Helge blev rädd för fyrverkerier på nyårsafton och sprang genom stängslet. Foto: Privat
Hästen Helge blev skrämd av fyrverkerierna och var försvunnen. Han hittades sedan drunknad i en sjö. 
LÄS OM DET HÄÄÄÄÄR och HÄÄÄÄR. Det här är rena mardrömmen och blir även här förbannad för mänskligheten...