minda

Heej
Ville bara kika in och säga hej! Jag är inte så aktiv här, men lovar att jag ska blogga om dagens ridpass med Jocke imorgon! Följ mig annars på instagram (melindamh) där jag uppdaterar rätt ofta. Hörs snart :) 
 
Menade inget illa i förra inlägget! Eller det beror på hur man tar åt sig. Det är liksom lika enligt mig ;) 
 
Ha det bra! 
Åsiktsinlägg: cirkus och hästsporten

Okej, en sak jag alltid ogillar är när ryttare/kuskar säger att cirkus är djurplågeri och de älskar hästsport. Det är lite roligt, men framförallt konstigt, hur en ryttare tycker det är så hemskt när de själva tränar och tävlar vilda djur.

Nu måste vi också ta upp att hästar har varit "tama"-djur i flera hundra år, men dom är faktiskt vilda från början. När man tog hästar som var vilda från början och gjorde dom till tama djur var det som det är med t.ex. elefanterna nu. Det fanns en början där med och det måste vi komma ihåg också.

Elithästar tränas dagligen, det gör även cirkusdjuren.
Det är ledsamt att elefanterna blir slagna, men det finns även hästar som får piskan antingen på bogen eller på rumpan varje dag. Kolla till exempel den här länken: https://youtu.be/2rwIDZXV2mI

Hästar och cirkusdjur kanske inte för gå på så stora områden som båda behöver.
När dom tävlar / uppträder står dom i en Box/ liten hage under "vilotiden".
Djur är vilda från början, och dit räknas även hästar.

Jag tycker väldigt synd om djuren som blir slagna, men jag ser inte skillnaden när en elefant blir slagen eller om en häst blir slagen. Vissa ryttare säger "men det behövs för att de ska förstå" och det kanske även elefanttränarna säger.

Jag kan inte säga att jag hatar cirkus när jag älskar hästsporten. Det skulle bli dubbelmoral.

Ryttare/ kuskar säger att hästarna älskar sitt jobb och ja, men då kan väl också cirkusdjuren älska sitt jobb? Du kan inte säga att djuren hatar att uppträda när du inte har någon aning alls. Jag kan inte heller säga att travsporten är hemsk, när jag inte helt vet hur det går till. Kan då heller inte uttala mig negativt om cirkusen då jag inte vet. Jag vet bara sker om ridsporten.

Djuren får inte ens vägra för vissa i ridsporten. Jag har flera gånger sett djur som blivit slagna, för att de inte ville göra det som människan ville. Som nybörjare blir man lite osäker. Är det rätt att slå hästen? Tydligen, för det har ridlärare sagt.

Så, vad är skillnaden om en elefanttränare slår elefanten eller om en hästtränare slår hästen..? Det förekommer väldigt mycket slagningar när det i alla fall kommer till ridsporten och det finns konstigt nog även film på när folk "puttar till" sina hästar som det så fint heter. Det kallas slå när du slår och inte putta. Putta är okej. Att liksom bara "lägga till" spöet, men aldrig slå.

Jag tycker tävlingar och föreställningar är okej när dom tävlas och uppträder lagom. Att uppträda/tävla varje dag, kanske inte riktigt är optimalt för djur.

På tävlingsplatserna står oftast hästarna på box. När jag var till stan när cirkusen uppträdde, kollade vi endast på djuren(kollade aldrig uppträdandet). Djuren mådde bra. Vissa gick löst inne i en inhägnad med tak och andra gick i hagar. Elefanterna gick i en hage. Dom hade vattenspridaren på för att det var så varmt. Sen förflyttades elefanterna från hagen till en inhägnad med tak. Elefanterna gick lösa på vägen när dom förflyttades, helt utan något. Det är lika coolt som frihetsdressyr. Miljön såg inte optimalt ut för djuren, MEN det såg precis lika ut som för hästar som tävlas.

Missförstå mig inte! Jag är emot all djurplågeri, men jag tycker inte cirkus är djurplågeri, inte heller hästsporten. Eller såhär, sålänge inte hästsport är djurplågeri är inte heller cirkus det. Allt som är djurplågeri som förekommer hatar jag, men eftersom hästar får uppleva tävlingsmiljön och är lagligt, så är även cirkus det. Jag kan tycka det är hemskt, ärligt talat, men det beror på.

Djur som är så stora behöver mycket motion, jag säger inte nåt annat. Hästar rids och får motion, men ridningen är lite som jobb och skola för hästarna. Vissa kanske tycker det är roligt, men alla vill ha ledighet och fritid oavsett. Då menar jag att hästarna åtminstone får gå i hage några timmar om dagen. Jag räknar inte Box dit, då boxarna är mindre. Hagen ska ju vara stor också. En liten hage är ungefär som en box, så helst ska hagen vara så stor att dom kan springa i den. Jag tycker även att vinter och sommarvila är viktigt för hästarna. Jag hade blivit deprimerad av att gå i skola och lära mig saker alla dagar utan lov. Hatade skolan så mycket ändå.

Mina hästar får vila mycket. Jag älskar att mina hästar får ha det livet. Hade aldrig velat att mina hästar skulle ridits varje dag eller åtminstone inte ridas utan vila. Om jag hade tävlingshästar skulle jag försöka få in både vinter och sommarvila. Åtminstone att de liksom får vila och ridas mindre då. Sen att de får gå på sommarbete och äta gott gräs är en självklarhet för mina hästar. Hade aldrig sett att dom bara får gå på grus om dom är friska. Jag vill inte att mina hästar står täckade hela tiden. Hästarnas päls klarar liksom snöstorm, varför förhindra deras naturliga "beteende"?

Kolla den här länken med (tid 12.50) https://youtu.be/lauDHiVBsD4

Kolla den här : https://youtu.be/w0m0LKVF4Yk

Videorna över tycker jag är fel. Folk påstår att man måste slå hästen för att den ska förstå att det är fel osv. Hur kan det vara rätt?! Folk påstår att cirkus är hemskt, vad fan är ridsporten då??? Folk som har vett och rider/tränar djuren ordentligt och rätt, det är okej, såklart! Folk som gör sådant i videorna och påstår att cirkus är konstigt kan inte förstå att DOM gör fel. Behandla djuren lika! Hästar är också djur!

Förklara gärna era åsikter!

Firandet över

Hej!
Söndag idag! Bloggen har vilat några dagar, tyvärr. Har bara inte orkat blogga något.. Och inte hunnit heller..

Igår var det lilla jul här på Åland! Firades med först lilla julmarknad, sen god julmat hos mormor och morfar och så fick vi lite julklappar. Tack för dom!! På morgonen släppte vi ut hästarna och så satte vi även in hästarna :)

Hade då med andra ord en trevlig lilla jul :) hoppas ni också hade en trevlig dag!

Idag är det söndag! Hos mig har vi ett tunt snötäcke och blåst ibland. Skittrist, men snart är det december och då måste det väl ändå få vara lite snö på marken. Önskade vintertid jag hade ett ridhus, eller att det fanns ett riktigt nära, men så är det inte. Åland är ju inte så stort & det finns i vår kommun ca 15 min bort, men för det första känns det lite läskigt att köra hästarna när det är vinter (=is, snö) och sen har inte mamma eller pappa körkort för det och så har inte vi hästsläp. Annars hade det varit ett alternativ ..någon gång. Att rida i ridhus kostar även, likaså bensin. Att rida i ridhus varje dag eller varje vecka blir en del pengar och eftersom jag inte tycker det är livsnödvändigt, så får det nog vara. Jag kan rida på min ridbana i minusgrader, men det är skritt som gäller. Vi behöver i för sig jobba i skritt, så det är rätt så bra att det blir minus så MÅSTE jag rida i skritt ;)

Vi tar upp en dagens fråga, eftersom jag fick en!

Vilken är din favorithögtid?

Det är en svår fråga, eftersom jag tycker om alla högtider rätt mycket. Om jag skulle välja en just nu, skulle det vara midsommar! Jag gillar sommaren och firandet är ju på sommaren ;) Nyår tycker jag också är en rolig högtid! Oftast lite festligare och det är roligt :)
Men alla är roliga, så det var verkligen svårt att välja!

Tack för frågan :)
Hoppas det var okej att ta upp den här!

Idag ska jag nog inte göra sådär mycket! För sent att fara till hästarna nu i alla fall, men var igår ;) Dom är så söta!

En sak jag vet att jag kommer göra är att hjälpa att ta upp en till båt.

Sen är jag väl lite sugen på att rida, men jag skulle i så fall vilja rida ut till stora hagen, men jag vet inte hur det blir än!


Hoppas alla får en bra dag!

Min ena sötis❤️ (bilden är tagen häromdagen:) )