Hästarna på bete!

Då, klockan 01.30 på natten, tänkte jag uppdatera er om hur det gick med hästarna och transporteringen till betet.


När vi skulle lasta var hästarna lite ivriga. Jocke tyckte inte om trailern till en början, men efter inte tuggor gräs och att sett släpet en stund gick han på transporten på kanske tredje försöket! Han gick in fint då och stod också fint i släpet medan vi väntade att Mitschi skulle gå på. För
Mitschi var det något läskigare trots det från början såg ut som andra vägen(att Jocke inte ville gå på). Mitschi var halvvägs in när han råkade slå huvudet (lite) i bommen.. Då tog det massa misslyckade försök innan vi fick ta på tömmarna och "köra" in honom. Det tricket är väldigt smart om man har en svårlastad "travhäst". Det var ägaren som berättade om det då någon annan inte fick på Mitschi på släpet och till slut körde en man in honom och det gick bra. Och det funkade bra nu med efter tre misslyckade försök. Sen var det ju nytt de att vi drog släpet med traktorn.. Dom är ju vana med traktorn och dom stod väldigt snällt inne i släpet under färden :) Väl framme hade hästarna lite bråttom ut när de skulle backa ut, men det gick bra. Vi ledde hästarna till den del av betet de var på förra året så att dom skulle känna igen sig. Dom var glada över gräset och högg i det långa gräset direkt :) Att springa när det finns så mycket gräs är väl onödigt..? Nejmen tror inte dom är så intresserad av att springa då dom inte går på sååå litet i vanliga fall. Eller jag vet inte varför de inte springer? Haha, dom är inte så pigga kanske :) 

Vi fixade lite småsaker med staketet och fyllde på vatten i vattentunnan från en stor tank vi har nära betet. Under tiden vi fixade det så var hästarna hela tiden på åkermarken och ville inte komma och utforska det nya. I år går dom på kanske dubbelt så stort, men med skog då och inte bara åker. Åkrarna är inte använda på år, så det är lite ogräs emellan grässtråna. Jag är också glad för att hästarna får gå i lite skog då jag faktiskt tycker en perfekt hage ska innehålla både skog, plant och även kuperat. Skog är också bra skydd från solen och eventuella regnskurar ;)
Det är liksom mera naturligt och så. Eller ja, vildhästar går väl på stora områden utan träd, men jag tycker ändå det är mer naturligt på något vis 😄 Sen att det var nödvändigt att stängsla in allt är det inte. Dom har tillräckligt med mat på det dom gick på förra året, men varför vi stängslade in mera det här året är ju för att varför inte? Hästar är stora djur som borde gå i stora hagar/ på stora beten, och bara för att hästen har tillräckligt med mat ska den gå på ett litet bete? Det tycker jag är fel. När det ändå går att stängsla in mera och få ett större bete är det väl sjävklart att man faktiskt gör det ;) Hästar är gjorda för att röra sig mycket och därför blev jag lite fundersam när jag läste en artikel som en "kunnig" person skrivit att "inte ha ett bete där hästarna inte hinner med att äta"..? Förstår inte riktigt varför man ska ha ett litet bete när det finns utrymme för ett stort bete? Nu är betet lite näringsfattigt kanske pga det långa gräset, men liksom, det är ju mat. Jag förstår att det är bättre att hästarna hinner med, men det är en stor nackdel att ha för litet bete än att gräset inte är så näringsrikt. Jag tror man förstår vad jag menar :) För och nackdelar med allt och ja, näringsrikt gräs är bra såklart.. Svårt att förklara, men JAG vill att mina hästar ska få gå på stort bete i alla fall :) 

Det här året är man inte lika nervös med att de inte "känner igen sig" och så då dom ju varit där ifjol. Såklart alltid lite nervöst i fall dom skulle rymma och springa ut på stora vägen.. mitt i natten.. Vi har ström och det är ju viktigt när man har en rymningsbenägen pålle som heter Jocke. Dessutom stängslar vi kanske lite lägre än vad andra gör då min häst hellre går emellan banden än att hoppa över. Därför stängslar vi ganska smalt och lågt. Mitschi är ju stor, men han går inte på stängslet om han inte blir knuffad eller så då ;)

Nog pratat om det. När vi skulle hem så gick kopplingen slut på traktorn.. Typiskt! TUR nog var det när vi skulle hem och inte när vi hade hästarna i släpet bakom traktorn på vägen. Pappa hade också backat in släpet för att vända och köra hemåt då, så ekipaget (traktor och släp) står ändå rätt passligt mitt på betet och ur vägen från skogsvägen.. Tur i oturen kan man säga :) 

Mamma hade ju kommit i bil, så vi kunde ju åka med henne hem såklart :) 

Jag hoppas hästarna trivs och inte rymmer ;) 

Kom på att jag glömde berätta att jag och mamma verkade hästarnas hovar idag vid 16 tiden. Trots bara fyra veckor sen fanns det att verka. Tycker det blev rätt bra resultat. Mitch har ena framhoven väldigt lång och bred, men vi lyckades ändå få den rätt kort och mer lik den andra som är mer rund och fin. Jockes bakhovar är lite bockhov- aktiga, och vill gärna växta utåt och nöts inåt. Det gör att överrullningen inte är så bra, vilket jag hoppas blir bättre i framtiden då hoven växer till sig lite bättre. Mitschis framhovar är "sämre" än Jockes fram och Mitschis bakhovar är "bättre" än Jockes bak :) Annars tycker jag deras hovar är rätt fina. Mitch är lite känslig faktiskt och ömmar på sten. Drömmen vore att köpa ett par barfota skor som han även kunde ha sommartid då. Vi hade ju tänkt göra det i vintras, men det blev aldrig. Till vintern vill jag köpa då jag verkligen vill att hästarna ska komma i form( som jag ). 


❤️❤️ 


Då är det i alla fall slut nojsat om betet då?? Jamen, min blogg handlar om min vardag. Jag kan tycka att "vem är intresserad av mig", men jag har också bloggen för framtida tillbakablickar, som en dagbok. Jag har ju läsare, inte fruktansvärt många, men det gör mig ändå glad oavsett om dom nu läser allt jag skriver ;) Jag har alltid tänkt att alla är lika mycket värda. Som följer en kändis mig på insta blir jag inte helt överlycklig för den människan är precis lika mycket värd som en okänd i mina ögon. Klart, man kanske tycker "oj, men vad coolt", men att jag skulle lägga upp "kolla vem som följer mig", det skulle jag inte. Det är inte något hat mot någon alls och jag förstår att vissa faktiskt blir lyckligare om vissa följer du dom kanske ser upp till dom mycket och så, men jag skulle inte göra det och det är bara personligen liksom :) 

Men det jag menar är att även om jag inte har massa besökare så är jag ju glad över de jag har. 

Jag ska försöka uppdatera er med lite annat smått och gott här. 

Nuuu, ska jag bege mig mot sängen.
God natt. 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Har du valt vilken skola du ska gå och vilka linjer till i höst? Eller tar du det nästa år? Kram

Svar: Jag svarar inom kort på det, såg kommentaren nu inatt :)
minda

2017-07-05 @ 20:07:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo