minda

Spontana jag..

God kväll!

Eller ja.. Klockan är ju 23.55 så det är ju natt :) 

Jag sitter i soffan som vanligt. Tänkte kika in här och säga hej och skriva lite om den här fredagen. Det är helg igen! Helt sjukt att veckorna går såhär fort?! Det var ju just söndag och snart är det söndag igen... 

Idag gick jag upp rätt sent. Alltså jag är en kvällsmänniska, helt klart. Däremot hade jag önskat jag var morgonmänniska för väl uppe kl 08.00 i lugn och ro är det så mysigt. Dagen startar tidigt liksom och man har hela dagen att se framemot, men det är såå fruktansvärt jobbigt att ta sig upp ur sängen. Ja, men jag gick upp klockan 10.50 eller nåt. Direkt när jag vaknade bestämde jag mig för att gå ut och fixa stallet och rida. Så på med kläder. Fixade lite snabbkaffe och tog med en banan och ut i det, tyvärr, väldigt dystra vädret. Lucy fick komma med som alltid. Mockade och fixade lite runt om. Sen gick jag in med hunden och sen efter grimmorna och ta hästarna och släppa dom till ridbanan för att få springa av sig överskottsenergin. Sen rykta Jocke och sen sladda banan. Ridbanan har väldigt bra underlag! Fuktigt och lite blött, men inte slirigt.

Jag hade inte ridit Jocke på två dagar, så det var absolut hans tur först. Och idag hade jag tänkt markarbeta lite. Fyra bommar ut på banan och som en fyrkant fast "snett". En i ena hörnet och i de andra tre hörnen. Ungefär 12 steg emellan varje bom. Sen ändrade jag dock det(kom jag på nu!) till en bom i varje hörn på ena sidan och sen en "kombination" på andra sidan med två galoppsprång. Endast bommar på marken. Jobbade med det ett tag. Jocke är så pigg.. Han bara springer och springer... Försöker göra halvhalter men det går ju inte så bra alla gånger. Vi tränar på det i alla fall. Tyckte ändå han var duktig. Sen på slutet kände jag för att hoppa lite. Bort med alla bommar och dit med ett hinder på ena sidan. Först lägre, men sen kände jag mig så trygg eller hur jag ska säga. Förra passet var jag rädd, men idag kunde mamma höja (efter mina order såklart) och så hoppade jag "det höga" hindret utan problem till och med att jag tyckte det var roligt och att det kändes så lätt. Kunde hoppat tio cm högre, inga problem. Dock var Jocke så svettig och är ju ännu otränad så det fick bli bara några hopp över hindret. Och höjden då? Jag hoppade ju inte 100cm, utan 65cm. Det är inte högt, men alla har ju olika rädslor och sånt så det är ju så. Man ska känna sig trygg med höjden. Sen är det ju inte så att jag tycker det är ocoolt att hoppa högt eller så. Det är så coolt, absolut, men jag eller hästen är inte redo för det än ;) 

Sen efter passet och att ha gett morötter osv vid kl 14.30 så gick jag in och drack kaffe för att sen följa med pappa och skulle hämta min bror från skolan och sen handla. 
Hemma åt jag och gick sen ut för att förbereda ännu en häst för en ritt.

Mitschis tur. Och hade inte direkt en plan, men tänkte nu ska vi nog trava. Men som vanligt är jag så jävla spontan med ridpassen så när det känns som att "jo det här klarar vi nu" så gör vi det. Idag blev det ett stress-pass igen. Kändes som att jo men galopp kan vi få, så manade på och sen fick vi lite konstig galopp. Första gången/ varvet gick helt okej, men ju mer jag manade på desto stressigare blev han.. Mitschi är en sån himla "känslig" och stressad häst. En häst som är känslig, men också inte tål piska och smackning som betyder att inlärningen eller trav är lite fel för den hästen där det behövs en stress-tålig häst. Eller är det fel att säga så? Jag menar det är ju så! Hästarna ska springa fort och för en häst som är känslig kan det bli tusen gånger värre. Eller det är svårt att beskriva, men lite så är det. Han har svårt för att förstå att ridning faktiskt inte är riktigt lika som travet och det är i för sig sjävklart. Han har varit travhäst i tio år och ridhäst i ett år och då också inte på "heltid". Vi har mycket kvar och det gäller även Jocke. Det är tålamod som gäller och tyvärr har jag inte så mycket av det. 
Försökte få galopp flera gånger och fåtal gånger fick vi en bättre galopp, men också mycket stress och en häst som inte ville stanna. Herregud! Jag fick rida "in i väggen" för att få honom att stanna. Inget bra pass.. På slutet sa jag åt pappa att sätta ut fyra bommar på ena sidan igen. Vi måste få lite ordning på det här passet liksom. Så vi travade över dom fyra bommarna med ett travsteg emellan och fick en bra trav på slutet. En trav som inte var blandning mellan det och tölt, utan trav, riktig trav. Så avslutade ändå rätt bra. 
Nu måste jag förstå att jag inte får bli sådär. Det gäller att lägga fokus på skritten och traven nu. Galoppen får vänta ett bra tag. Även om det inte känns så lockande, så är det dressyr och ingen galopp som gäller. Mina hästar är inga ridhästar som ridits i 10 år. Dom är ju nybörjare. Det måste jag förstå! Blir arg på mig själv ibland.. 

Duktig Jocke idag och duktig Mitschi på slutet. Morötter fick dom. 

Två "jobbiga" saker med Jocke idag..

 1. När jag hade gått in för att hämta sadel och Mitschi stod uppbunden i stallgången, så var Jocke precis utanför. Jag satt för bandet, men Jocke är en smart häst. Med andra ord jobbig häst. När jag kom ut igen hade han tagit bort bandet och så låg den översta dörren till Mitschis box på golvet. Mitschi stod åt sidan, intryckt typ. Det krävs lite mer än att bara röra dörren för att få bort den. Först hade han tagit bort bandet antagligen. Sen drog han bort den där grejen som gör att överdörren sitter fast. Sen knuffat ut dörren och sen lyft upp den så att den hoppat "ur" gångjärnen & fallit ner. Var rädd att Mitschi hade skadat sig, men kunde inte hitta några sår. Den hästen alltså.. Många gånger man blir arg på honom, men samtidigt är han så smart och "rolig". Liksom, Mitschi skulle aldrig göra så. Han skulle inte ens tänka tanken. Men Jocke har besvisat den sidan förut. Han har rymt ett flertal gånger. Andra har två trådar och en halvmeters "bredd" emellan, vi har tre trådar och hästen rymmer ändå. Nog för att Jocke är liten, men som sagt, Mitschi skulle inte ens försöka. Jag tror dock han är en duktig häst. Han är speciell, liksom, och det gillar jag. Sen gillar jag Mitschi med. Många gånger man tyckt "bättre" om honom för att han aldrig rymt eller gjort sådana saker som att slänga ner en dörr. Och jag skriver inte det här för att skryta! Tråkigt om det skulle vara så! 

2. En sämre grej som för mig att fundera var fan jag satt den där påsen..? När vi kom ner till uteboxarna ikväll så står Jocke och äter ur morotspåsen. Ja.. Påsen vi köpte idag som jag hade tagit ner till stallet för att ge lite efter ridpassen. Den hade han ätit upp.. Den var ju inte så stor dock, men ändå.. Den här saken var ju kanske mer jobbig med mig, haha. Var lämnade jag den? Idiot liksom. Är tyvärr inte den med ordning och reda ☹️ 


Nu har jag snart bloggat i en timme igen. Får ta igen det hela eftersom jag bloggar endast ett inlägg per dag ;) 
Och ni får en suddig ögonblicksbild från kameran från idag! Så jäkla nöjd över mig och Jocke idag💜💪 

Duktiga vi😄💗 kom på att jag inte lagt ut en bild på Mitschi det senaste.. Får bli imorgon ;) 

God natt! 

Fan!

God kväll! 

Sitter i soffan igen, haha! Som alltid när det är kväll, men vad annars då? Ska jag sitta på hästryggen och blogga eller? 😄 
Nejmen, sitter inne i soffan och ser på tv program i bakgrunden. Har varit efter en ensilagebal ikväll som ska sättas in senare i samband med att vi sätter in hästarna och kvällsfodrar eftersom det blir enklast så. 

Och fan vad jag hatar att skriva det här, men jag har inte ridit idag. Var sånt trist väder då man bara vill sitta inne och se på film och sen måsta vi också fara och hämta ensilagebal och då går minst en timme bort. Jag hade dock hunnit. Jag hade kunnat gå upp kl 10 och då gått ut och rykta osv och sen ridit när mamma kommit hem, men det blev inte idag. Var inte riktigt taggad på träning, men nu känns det som att man missat något och måste ta igen.. Don't like that. Jag vill inte bli någon som arbetar 07.30-17.00 varje dag, går sen och chillar resten av dagen... Nej, det låter så trist. Jag vill ha ett jobb där jag trivs, där det inte är att göra det jag inte gillar. Och sen ska mitt liv handla om mycket häst. Det är i alla fall min tanke just nu. Vill inte ha ett vanligt liv som de allra flesta, sen vad jag vill göra vet jag inte. Man behöver inte vara kändis så för att ha ett annorlunda liv, men göra något mera utav livet än att chilla bort den mesta tiden. Alla har dock olika mål och planer, så klandrar inte dom som har ett sånt liv utan det är bara vad jag tycker och tänker. 

Så att jag inte ridit/ tränat betyder att vi inte kommit vidare idag... Och det är så jobbigt då en dag är borta. Hoppas ni förstår vad jag menar. Jättetrist i alla fall. Hoppas på mer motivation imorgon. Då ska båda ridas i alla fall.. För nu ska vi ta igen allt vi missat. 

Så! Ha en fin kväll och godnatt!

Finis💜


Idag färgade jag håret igen.. Eller inte färgade utan tonade för att få en kallare ton av håret. Och jag tycker det är bättre nu! Är rätt nöjd faktiskt. Det riktigt orangegula håret är borta. Lite ton av det finns ännu men det är bättre nu. 

Nej! Nu ska jag dra mig ut och mocka.. Orkade inte ens det tidigare. Sen sätta in hästarna också en köra in balen. 


Hopprädd och stressad häst

Hej!

Klockan är 21:08. Varför jag skriver ut klockslaget är för att det är enklast att läsa då och "tänka sig" in i tiden och så. Förstår ni? Aja! Inget viktigt däremot. Ser på Sveriges mästerkock just nu. Tycker det är ett så intressant program, men som saft har jag även lite andra åsikter angående programmet. Tycker dom borde göra Svergies vegetariska-mästerkock eller något. Mer kreativt med vegetariskt! Skulle i alla fall vara roligt! Nuuu går vi vidare i inlägget, eller hur jag ska säga. 

Igår bloggade jag inte. Då red jag Jocke och Mitschi fick vila. Var inte riktigt meningen med vila, men orkade inte med en till. Det gjorde inget. Jocke och jag skulle markarbeta. Enligt mig är markarbete bommar och hinder. Dressyr är att man övar t.ex. lydnad och det kan väl i för sig vara lite bommar i dressyr också, men inget högre hinder. Alla kanske har olika tänk, men så tänker jag. 

Vi tränade markarbete och galopp. Först tre bommar på ena sidan och två på andra som studs. Sen efter vi tränat det ett tag, så hade vi bara ett på varje sida. Och hinderhöjden alltså.. Jag blir så nervös när det är upphöjda bommar eller att höjden blir högre. Blir så rädd för att falla av eller krascha in i hindret. Jag vet inte varför jag är så nervös för ärligt är jag stolt över min ridtravare som hoppar utan att tveka. Han är så modig medan jag är så mesig.. 
Det jag ändå tror är det värsta är att vi inte får hela galoppsprång till hindret och att vi kommer fel på hindret. Det händer, speciellt om han springer för fort. När vi kommer sakta kan jag fokusera mer på sprången och tänka på det innan hindren, annars är det liksom "fan, bromsa, bromsa, bromsa" och så hinner jag inte tänka på det viktigare liksom. Nej... Rädslan finns där.. Hatar det. Samtidigt som jag är rädd så vill jag hoppa högt. 
Jocke var jätteduktig! Är bara så arg på mig själv att jag inte rider bra när den hästen behöver en duktig ryttare.. Jocke har svagheter, som alla, och vi har massa att jobba på, men för att han är nybörjare gör han det väldigt bra❤️ 

Dagens pass med Mitschi skulle vara ett dressyrpass och ja, på ett sätt så var det väl det. Det här passet gick inte så bra. Jag lyckades dock rädda det rätt så bra.. 
Började med att rida ut till stora hagen för det är så bra uppvärmning, tycker jag. När vi kom till ridbanan så tog pappa bort de två bommarna som låg kvar efter gårdagens krysshinder. Så jag tänkte om lite. Jag skulle travat och skrittat, men valde istället att göra det som stressar Mitschi mest av allt. Att påbörja inlärningen av galoppen.. Jag tog heeeelt fel belslut. Det där är en sak vi kan börja med när vi tränat massa och byggt muskler samt fått ett ännu bättre förtroende för varann.  Som föredetta travhäst tror han vi ska trava eller galopper-trava utav bara helvete. I ridningen är det inte så och det har inte Mitschi förstått än. Dessutom har det också med att bygga upp muskler och förtroende före.. Sen efter några varv med försök till galopp och därmed en väldigt stressad häst som travade och hade fart så att jag inte ens fick stopp på honom i första taget, så skrittade vi länge på lång tygel. Sen satt pappa fyra bommar med ett travsteg emellan dom och så travade vi över. Det Mitschi också gör när han är stressad är att tölt-trava och har en väldigt stressig trav, vilket är svårt att få bort. Men efter skrittpausen så fick vi lite mer avslappnad trav... Sen avslutade vi passet med lite mer skrittning. Mitschi var jättesvettig, så tvättade honom med svamp och satte sedan ett fleecetäcke på honom. Han fick morötter också, såklart. 
Funderar på att Mitschi får vila imorgon och så tar vi nya tag på fredag.. Vi får se! Det brukar sällan bli som planerat för mig.. 

Färgade förresten håret idag igen. Eller vi tonade håret med en silver färg. Det kontstiga är att mitt hår har lite förrändring, men det är lite rosa istället för gråare. Tycker dock det är finare än förut då det var mer gulorange då och nu mer rosa, vilket är finare :) 
Vi ska tona med en annan grå färg också. Vill göra allt för att få min dröm-hårfärg. Egentligen vet jag inte riktigt vilken hårfärg som är min favorit, men isblond och askblond är fint eller lite toning av rosa är också fint. Men gulblont, nej tack! Är såå trött på det just nu! 

Nu är det dags för kvällsfodring! 

Haha har skrivit inlägget i snart en timme.. Men blir så när man ser program och blir avbruten 😉 Min fina ridtravar-hopphäst❤️🐴😄😉


God natt!