minda

Helg

God kväll!

Lördagkväll igen.. tiden går fort när man har roligt😁 
Sitter i soffan(som vanligt) och dricker kaffe. 
Har varit i stallet nu ikväll säkert en timme och mockat, kört bort skit, kört spån till boxarna och satt kvällshöet i boxarna. Med andra ord snart dags för att gå ut och "natta" hästarna. 
Har man häst får man slita... räcker med att ha dom som sällskapsdjur😄 Men, såklart är dom värda allt slit och idag hade jag till och med energi i stallet. Önskade jag hade den här energien hela tiden ;) 

Det är mycket kalas nu. Vi är en stor släkt, men nu i september- oktober fyller många ifrån släkten år. Till och med jag skulle ha fötts i september men ploppade ut 6 veckor för tidigt😁 Jag är inte för kalas så och går inte på mycket kalas, men imorgon fyller min bror år så det är lite mera ståhej nu i helgen. 

Tidigare idag var pappa och jag till travbanan på hopptävling. Jag är intresserad av hopptävlingar och dressyrtävlingar att bara vara publik liksom, men det är en sååå stor skillnad publikmässigt mellan folkrace och hästsportstävlingar. Det är smock fullt på folkrace tävlingarna med hästtävlingarna är det endast dom som rider på.. Tråkigt, tycker jag, men det är klart! Vi hästfolk har ju fullt upp med oss själva då det tar sin tid att göra stallet och rida. Men ändå.. tycker nog det kunde vara lite mera människor där. Inte mig emot sen när jag ska tävla, haha! Igårkväll promenerade jag med Jocke lite för att se hur han rör sig i skritt. Han är inte halt i skritt längre, men runt karleden där såret är, är det svullet, men dock inte varmt. Det kommer få ta tid på sig att läka, men jag hoppas ändå det går fort. Endast för att man inte vill ha en sjuk häst som har ont (om han nu har det).

Han var verkligen jättepigg då jag tog ut honom. Sällan man ser han så pigg faktiskt. Ridbanan är ju under "fixning" och vi har schaktat lite små "vallar" av sand där. När vi skulle gå över ena vallen pep han till och hoppade över den, haha🤣 Tror inte det var så "farligt" som det hördes om man ska säga så, men han var verkligen på tårna.. 
Roligt att se att han har livsglädje 😉
Mitschi var också pigg och sprang på i hagen och ville också ut då jag tog ut Jocke. En annan sak som bevisade deras pigghet var när jag skulle sätta på grimman på Jocke och dom båda sprang iväg upp till ledet då dom minsann skulle till stora hagen. De har fått gått i hemma hagen under de dagar då Jocke haltat, men nu tyckte dom det var dags. Dom får gå ner imorgon dit, är det tänkt 😄

Nu ska jag dricka kaffe, "ta kväll" och se lite tv innan det är dags att gå ut till hästarna.

Ha en fin kväll!


Ute på promenad med en gräsgalen häst😆
FREDAG!

Hallåder!

Fredag idag och sen helg! Helt sjukt hur fort veckorna går. Det var ju just måndag.. 
Jag sitter i alla fall i skolan och har ingen lärare så att det är lite som hål-timmar fram tills lunch. Vi började först 10 och slutar kl 15.00. Prov sista timmen i kommunikation och interaktion. 

Idag ska vi göra något jag gillar. Halva klassen ska nämligen fara till Sleipner och rida! Packade i ridbyxor, strumpor och ridskor imorse. Inte så vanligt, men roligt att äntligen få fara och rida ifrån skolan :) Vi provade på trav från skolan i högstadie, och fick där också prova sitta upp på hästarna. Idag far vi till ridskola och testar och det ska bli kul! Har aldrig ens varit till sleipner så det blir också roligt hur det ser ut där. Nästa vecka går klassen på LIA och jag ska faktiskt praktisera på Sleipner, så det ska också bli spännande! 

Angående Jocke så är det mycket bättre nu. Igårkväll var såret vid kronranden ganska svullet, men det var inte varmt varken där eller uppåt benet. Mamma sa att han inte haltade när han gick ut imorse, så det verkar vara på bättringsvägen! Skönt! Vi behandlar endast med jodopax och Blue spray nu och inget bandage eftersom såret behöver luftas. Vi ropar inte hej än, men vi hoppas att han blir helt okej snart. 
Ska ta och leda han ute på banan ikväll och se hur han rör sig. 
Eftersom jag inte rider för tillfället så är det inget som ens kommer i tankarna. Jag vill få ridbanan klar och då börjar jag rida :) Jocke ska såklart vara helt bra innan jag sitter upp på honom. 

Har inte så mycket planer idag, tyvärr, då jag inte kommer hem före 18 ikväll eftersom mamma jobbar kväll och pappa slutar först halv fem eller nåt. Därav åker jag med mamma till hennes jobb och väntar där eller om pappa hämtar mig på vägen.

Hoppas ni får en fin fredag😃 


Hälsar såklart på shettisarna och kallblods damerna hos mormor och morfar med jämna mellanrum❤️ Sötnosar är dom alla sex💕

Jockes hälta

Hej!

Klockan är mycket och jag sitter uppe ännu. Men jag ska alldeles strax bege mig till sängen.

Onsdag idag. Redan. Torsdag imorgon och ännu en skoldag väntar. På fredag ska vi rida ifrån skolan och det är något jag längtar till😃 Haha! Har inte ridit ridskole-hästar på ett år? Eller är det till och med två?
Ska bli spännande i alla fall, även om jag nog inte får galoppera eller göra något mer invecklat. 

Som jag skrivit i bloggen tidigare så märkte vi att Jocke var halt i måndags när vi tog upp honom från stora hagen. Vi visste förstås inte vad orsaken var och vi har funderat över om det varit hoven som verkats ner för mycket och blivit inflammerad eller om han bara vrickat sig. Igår fick han stå med lindad hov med jodopax inpackning och så har vi kult ner skenbenet och kotan, karleden då han är svullen och varm där. Det har blivit bättre och han verkar inte ha lika ont som i måndags kväll och igår. Det är inte heller lika varmt som det var igår, men lite svullnad ännu. Han fick omlindat igårkväll och när vi idag tog bort märkte vi att han hade var/ ett sår vid kronranden som är precis ovanför hoven. Som nagelbandet för oss. Det har vi inte märkt förut, utan trodde det igårkväll var under det sjuka var.. Så nu tror vi att han har fått ett sår vid kronranden som han har fått bakterier/ smuts i och nu varats. Nu står han i boxen med endast desinfektionsspray och liniment där svullnaden är... Hoppas det blir bättre och inte värre nu! Imorgon får han nog helst vara utan linda, men samtidigt skulle det behöva vara rent.. Svårt när man har lerig hage. Såret behöver ju få läka och då är det bäst öppet, men man vill ju inte få dit bakterier, som sagt. 
Vi får helt enkelt behandla så gott vi kan och hålla koll! Blir det värre behöver veterinär kontaktas.. Stackars Jocke❤️
Kunde vara värre, men hältor och sår  är inte alls kul även om det även bland sjukdomar finns värre.. Har lyckligtvis haft turen att faktiskt inte ha så sjuka hästar, men nu kom det första "allvarliga" problemet.. 

Jag har faktiskt inte ridit alls nu sen förra veckan.. Jättetråkigt är det visst, men jag har verkligen inte orkat och lär nog inte heller ha motivationen uppe senare heller. Men då känner jag att jag måste! 
Idag kände jag den här underbara känslan att få andas stallukt. Att vara där och pyssla, mysigt när det väl är det. Det värsta är att komma ut till stallet. Nu när hösten kommit är det så kyligt och man nästan fryser av tanken att gå ut. Ja, med andra ord inte alls redo för vintern ännu och det är ju tur att det är två månader kvar ännu, haha.. Hösten är okej, nästan bättre ridmässigt då jag inte tycker om att träna hästarna i supervärme, men just det här regnet är inte roligt. Vintern är bara bläää.. Halt och jävligt. Nä, fy... det kan ta länge tills den kommer. Är jag på träningshumör får jag väl ta och fara till ridhus.. Då är det tur med korta avstånd till det mesta på Åland. Man kan ju säga att Åland är lite "allt i ett". 
Tur i oturen att Jocke fick hältan/ såret nu och inte då vi var uppe i tränandet.. Vet ju dock inte vad som händer i framtiden, men hoppas att det inte blir några sjukdomar eller något sådant från varken min eller deras sida(ingen alls faktiskt)! 

Vill ta tag i ridningen när ridbanan är klar och ännu är den inte det. Vi fick två gruslass häromdagen, men vi har inte hunnit göra något och dessutom är vi lite osäkra hur vi ska göra.. 
Finns så mycket att välja på med underlag.. eller ja, jag tycker det. Hade tänkt ha 0-4 på ridbanan som ytlager, men från firman vi beställde grus ifrån sa han att det var bättre att blanda 0-8 och stenmjöl, så vi har alltså fått hem ett sånt lass nu och också ett 0-32 som ska vara där det ännu saknas sånt. Jag är fortfarande osäker om jag verkligen vill ha 0-8 eller 0-4 eller hur man ska göra.. så svårt! Mina hästar är ju barfota och då tänker jag att grus-sanden borde vara lite finare. Ja, svårt beslut! 

Nu måste jag gå och sova! 


Jockisen med bandage på sig☹️ Sötisen❤️
Produkterna som används- jodopax och liniment. Var till lantbruk i går och skulle ha jodopax koncentrat och djävulsklo(inflammationshämmande), men varken det ena eller det andra fanns... Typiskt!

Känns så jävla dumt att skriva om produkterna och visa jockes bandage. Som att varför är det nödvändigt, haha!  Och som att jag inte bryr mig om det, men ja.. jah bryr mig självklart och varför är väl för att det är ett minne.. Ja, låter väldigt konstigt, men en dagbok är en dagbok och Jocke lider inte av dom här bilderna ;)


God natt!