minda

Spontana jag..

God kväll!

Eller ja.. Klockan är ju 23.55 så det är ju natt :) 

Jag sitter i soffan som vanligt. Tänkte kika in här och säga hej och skriva lite om den här fredagen. Det är helg igen! Helt sjukt att veckorna går såhär fort?! Det var ju just söndag och snart är det söndag igen... 

Idag gick jag upp rätt sent. Alltså jag är en kvällsmänniska, helt klart. Däremot hade jag önskat jag var morgonmänniska för väl uppe kl 08.00 i lugn och ro är det så mysigt. Dagen startar tidigt liksom och man har hela dagen att se framemot, men det är såå fruktansvärt jobbigt att ta sig upp ur sängen. Ja, men jag gick upp klockan 10.50 eller nåt. Direkt när jag vaknade bestämde jag mig för att gå ut och fixa stallet och rida. Så på med kläder. Fixade lite snabbkaffe och tog med en banan och ut i det, tyvärr, väldigt dystra vädret. Lucy fick komma med som alltid. Mockade och fixade lite runt om. Sen gick jag in med hunden och sen efter grimmorna och ta hästarna och släppa dom till ridbanan för att få springa av sig överskottsenergin. Sen rykta Jocke och sen sladda banan. Ridbanan har väldigt bra underlag! Fuktigt och lite blött, men inte slirigt.

Jag hade inte ridit Jocke på två dagar, så det var absolut hans tur först. Och idag hade jag tänkt markarbeta lite. Fyra bommar ut på banan och som en fyrkant fast "snett". En i ena hörnet och i de andra tre hörnen. Ungefär 12 steg emellan varje bom. Sen ändrade jag dock det(kom jag på nu!) till en bom i varje hörn på ena sidan och sen en "kombination" på andra sidan med två galoppsprång. Endast bommar på marken. Jobbade med det ett tag. Jocke är så pigg.. Han bara springer och springer... Försöker göra halvhalter men det går ju inte så bra alla gånger. Vi tränar på det i alla fall. Tyckte ändå han var duktig. Sen på slutet kände jag för att hoppa lite. Bort med alla bommar och dit med ett hinder på ena sidan. Först lägre, men sen kände jag mig så trygg eller hur jag ska säga. Förra passet var jag rädd, men idag kunde mamma höja (efter mina order såklart) och så hoppade jag "det höga" hindret utan problem till och med att jag tyckte det var roligt och att det kändes så lätt. Kunde hoppat tio cm högre, inga problem. Dock var Jocke så svettig och är ju ännu otränad så det fick bli bara några hopp över hindret. Och höjden då? Jag hoppade ju inte 100cm, utan 65cm. Det är inte högt, men alla har ju olika rädslor och sånt så det är ju så. Man ska känna sig trygg med höjden. Sen är det ju inte så att jag tycker det är ocoolt att hoppa högt eller så. Det är så coolt, absolut, men jag eller hästen är inte redo för det än ;) 

Sen efter passet och att ha gett morötter osv vid kl 14.30 så gick jag in och drack kaffe för att sen följa med pappa och skulle hämta min bror från skolan och sen handla. 
Hemma åt jag och gick sen ut för att förbereda ännu en häst för en ritt.

Mitschis tur. Och hade inte direkt en plan, men tänkte nu ska vi nog trava. Men som vanligt är jag så jävla spontan med ridpassen så när det känns som att "jo det här klarar vi nu" så gör vi det. Idag blev det ett stress-pass igen. Kändes som att jo men galopp kan vi få, så manade på och sen fick vi lite konstig galopp. Första gången/ varvet gick helt okej, men ju mer jag manade på desto stressigare blev han.. Mitschi är en sån himla "känslig" och stressad häst. En häst som är känslig, men också inte tål piska och smackning som betyder att inlärningen eller trav är lite fel för den hästen där det behövs en stress-tålig häst. Eller är det fel att säga så? Jag menar det är ju så! Hästarna ska springa fort och för en häst som är känslig kan det bli tusen gånger värre. Eller det är svårt att beskriva, men lite så är det. Han har svårt för att förstå att ridning faktiskt inte är riktigt lika som travet och det är i för sig sjävklart. Han har varit travhäst i tio år och ridhäst i ett år och då också inte på "heltid". Vi har mycket kvar och det gäller även Jocke. Det är tålamod som gäller och tyvärr har jag inte så mycket av det. 
Försökte få galopp flera gånger och fåtal gånger fick vi en bättre galopp, men också mycket stress och en häst som inte ville stanna. Herregud! Jag fick rida "in i väggen" för att få honom att stanna. Inget bra pass.. På slutet sa jag åt pappa att sätta ut fyra bommar på ena sidan igen. Vi måste få lite ordning på det här passet liksom. Så vi travade över dom fyra bommarna med ett travsteg emellan och fick en bra trav på slutet. En trav som inte var blandning mellan det och tölt, utan trav, riktig trav. Så avslutade ändå rätt bra. 
Nu måste jag förstå att jag inte får bli sådär. Det gäller att lägga fokus på skritten och traven nu. Galoppen får vänta ett bra tag. Även om det inte känns så lockande, så är det dressyr och ingen galopp som gäller. Mina hästar är inga ridhästar som ridits i 10 år. Dom är ju nybörjare. Det måste jag förstå! Blir arg på mig själv ibland.. 

Duktig Jocke idag och duktig Mitschi på slutet. Morötter fick dom. 

Två "jobbiga" saker med Jocke idag..

 1. När jag hade gått in för att hämta sadel och Mitschi stod uppbunden i stallgången, så var Jocke precis utanför. Jag satt för bandet, men Jocke är en smart häst. Med andra ord jobbig häst. När jag kom ut igen hade han tagit bort bandet och så låg den översta dörren till Mitschis box på golvet. Mitschi stod åt sidan, intryckt typ. Det krävs lite mer än att bara röra dörren för att få bort den. Först hade han tagit bort bandet antagligen. Sen drog han bort den där grejen som gör att överdörren sitter fast. Sen knuffat ut dörren och sen lyft upp den så att den hoppat "ur" gångjärnen & fallit ner. Var rädd att Mitschi hade skadat sig, men kunde inte hitta några sår. Den hästen alltså.. Många gånger man blir arg på honom, men samtidigt är han så smart och "rolig". Liksom, Mitschi skulle aldrig göra så. Han skulle inte ens tänka tanken. Men Jocke har besvisat den sidan förut. Han har rymt ett flertal gånger. Andra har två trådar och en halvmeters "bredd" emellan, vi har tre trådar och hästen rymmer ändå. Nog för att Jocke är liten, men som sagt, Mitschi skulle inte ens försöka. Jag tror dock han är en duktig häst. Han är speciell, liksom, och det gillar jag. Sen gillar jag Mitschi med. Många gånger man tyckt "bättre" om honom för att han aldrig rymt eller gjort sådana saker som att slänga ner en dörr. Och jag skriver inte det här för att skryta! Tråkigt om det skulle vara så! 

2. En sämre grej som för mig att fundera var fan jag satt den där påsen..? När vi kom ner till uteboxarna ikväll så står Jocke och äter ur morotspåsen. Ja.. Påsen vi köpte idag som jag hade tagit ner till stallet för att ge lite efter ridpassen. Den hade han ätit upp.. Den var ju inte så stor dock, men ändå.. Den här saken var ju kanske mer jobbig med mig, haha. Var lämnade jag den? Idiot liksom. Är tyvärr inte den med ordning och reda ☹️ 


Nu har jag snart bloggat i en timme igen. Får ta igen det hela eftersom jag bloggar endast ett inlägg per dag ;) 
Och ni får en suddig ögonblicksbild från kameran från idag! Så jäkla nöjd över mig och Jocke idag💜💪 

Duktiga vi😄💗 kom på att jag inte lagt ut en bild på Mitschi det senaste.. Får bli imorgon ;) 

God natt!