minda

Tankar & beslut
 
Det är så tufft just nu psykiskt. Det är så mycket som snurrar runt i huvudet och jag vet knappt vad och hur jag ska tänka om min framtid. Jag har noll koll på vad jag vill göra. Ärligt talat känns ett "vanligt" jobb som så långt borta. Jag vill göra något annorlunda, något som inte är att sitta på ett kontor och jobba från sju till fyra varje dag. Det känns så tråkigt för mig. Jag vet dock inte vad som passar mig och det gör mig mer förvirrad och snurrig. 
 
Jag började på SOS och jag gillar utbildningen. Jag är inte intresserad av att gå på t.ex. lyceumet, utan jag är glad över att ha kommit in på den utbildning jag valde som har en bred grund att stå på. Men jag har känt att jag inte är så säker på om det är just barn jag vill jobba med som utbildningen riktar in sig på. Idag och igår hade vår klass rastaktiviteter med lågstadiebarn. Jag var inte alls motiverad till det här och pratade med läraren om att jag inte kommer att klara av det här och att jag då skulle ta en mindre roll i den här uppgiften. Dagarna kom och vi hade dessa rastaktiviteter med barnen. Allt gick över förväntan! Jag trodde att mina "känslor" skulle ta över och att jag inte skulle göra något, men istället imponerade jag på mig själv och fick en jättebra känsla i den här situationen. Det gör mig så kluven i mina tankar och med tanke på vad jag tänkte göra den sista tiden. Jag tänkte helt enkelt satsa på annat, börja jobba istället och eventuellt studera på distans. Men eftersom det kändes så bra med de här aktiviteterna är jag så osäker nu.
 
Jag skulle vilja satsa lite mera på hästarna nu i vår. Börja träna och tävla, den drömmen som har funnits länge i mina tankar, men som aldrig blir av. Hästarna blir äldre, jag blir äldre, och jag ser att Jocke har kapacitet för de lättare klasserna i hoppning. Det vore kul att fara och tävla en gång, känna på det och se- är det vad jag vill och hur Jocke hoppar på bortaplan. 
Jag vill göra bra reklam för ridtravare, de hästarna som "duger till skogsmullar" och som det ses ner på. (Snacka om rasism i hästvärlden.) Jag vill bevisa att rasen inte har med kapaciten att göra, utan med träningen och personligheten. Klart en ras som avlas för hoppning har bättre förutsättningar, men det mesta bedöms på talangen, hur hästen hoppar och hur den är.
Jag kan också ha fel. Jocke kanske hoppar bra hemma, men kommer aldrig klara det på bortaplan. Det vet jag ju förstås inte förrän jag har provat.
 
Jag hade tänkt ta ett studieuppehåll nu i vår med tanken på att komma tillbaka till hösten och fortsätta i samma klass, men så häromdagen när jag pratade med studiehandledaren sade hon att det var i princip omöjligt att göra så och hela min plan förstördes. Det var lite som räddning i mitt liv att göra så. Att ta ett beslut att hoppa av utbildningen är svårt, men att ta ett beslut om ett uppehåll är lättare och särskilt lättare blir det med tanken på att jag får fortsätta i samma klass där jag är van. Men så gick det tydligen inte att göra. Så nu är jag förvirrad och kluven till mina planer. Hur och vad ska jag göra? 
 
Det är så svårt med beslut. Det kanske är jag som är känslig, men det tar enormt på psyket och det är också vad skolan gör. Jag orkar inte göra någonting efter skolan, jag är helt slut i huvudet. Ska jag sätta igång hästarna och träna hårt nu fram till alla tävlingar blir det tufft med skolan också, men det är just nu vad det lutar mot att jag kommer göra. Den femte och sista perioden för det här året börjar den 9 april, dagarna ser okej ut. Jag skulle aldrig orka träna hästarna efter skolan om dagarna var åtta till fyra, men som det ser ut nu är dagarna okej och det vill säga många dagar åtta till två, eller tio till två och så förstås några annorlunda också. Att gå sex timmar i skola fungerar, men att gå åtta är för mycket för hjärnan för mig. Då slår jag av och fungerar bara till att sova, haha. 
 
Nej, jag måsta bara få skriva av mig. Jag hoppas jag kan slänga in ett hej senare i veckan. Snart är det påsklov och det uppskattas mycket. Hoppas ni har det bra!
 
Hejdå.
 
 
 
 
 
#1 - Ellen

Hej!
Jag förstår ditt problem. Jag funderade på att hoppa av folkis i flera veckor. Det var bara draman som var kul, och ibland var de lektionerna sämst. Efter att ha haft en bra drama-lektion kändes det dumt att hoppa av. Det var ju så kul! Dessutom skulle jag svika alla andra i gruppen och läraren ville ju så gärna att det skulle bli barnteater i år. Jag gick kvar, men vantrivdes.
Till slut, en onsdag, orkade jag inte mer. Vi hade dubbellektion i drama och kunde inte öva. Två elever var dubbelbokade och var på en annan lektion, en tredje var på arbetsintervju, en fjärde missade bussen, en femte var sjuk och den sjätte visste ingen var var. Så vi satt och pratade om #metoo och allt skit alla gått igenom. Jag mår dåligt av att prata och lyssna om vad andra gått igenom. Dessutom hade jag föreslagit för läraren dagen före att jag skulle berätta om inträdesprovet, jag gjort i Sverige, dagen efter.
Tydligen var hon inte tillräckligt intresserad eftersom det var viktigare att höra på ikke-drama relaterade saker. Det tog hårt på mig eftersom hon gett intrycket av att vara intresserad.
När det var 40 minuter kvar av dubbellektionen började vi städa lite smått. Det var jag och två till som städade mest; alla andra satt i sofforna framför sina telefoner.
Till slut frågade jag om jag inte skulle ta och berätta om inträdesprovet.
"Men det går inte nu. Det är så nojsigt", sa läraren.
Eleven som varit på arbetsintervju hade kommit och hade satt på väldigt hög musik. Istället för att säga åt honom sa hon: "Du får berätta imorgon när det bara är vi tjejer. Då är det lugnt och ingen som stör såhär."
I slutet av lektionen fick jag ett utbrott och sa att det enda jag gick i skolan för var draman, och nu är ju inte ens den rolig längre. Jag sa att jag funderat på att hoppa av skitlänge.
Det är då man vill få frågan "Varför det? Varför är inget kul längre?" Det enda jag fick var "Nej, du får inga sluta! Du är den bästa Signi vi har!" (Signi är huvudrollen som jag spelade.)
Den dagen kunde jag lika bra ha stannat hemma till 12:20 då sista lektionen började. Jag kunde ha läst eller vävt på draman, men man måste ju vara närvarande.
Det slutade med att jag blev sjuk och åkte inte till skolan resten av veckan.
På måndagen slutade jag. Jag har bara ett sommarjobb i fem veckor, inget annat. Jag sitter framför datorn för mycket, har inga vänner, men är fruktansvärt nöjd över mitt beslut.
Om du inte är säker än på hur du vill göra, så kommer du komma till en punkt någon gång då du inser vad du vill. Jag trodde inte det när jag inte kunde bestämma mig, men helt plötsligt var det självklart.

Lite Tips:

1. Fokusera på de bra grejerna som händer i skolan och livet.
Om du bara fokuserar på dåliga grejer så är det dåliga grejer du får tillbaka. Fokusera på bra saker.

2. Säg fem bra saker som hänt under dagen innan du går och lägger dig.
Lite inne på första punkten, men otroligt nödvändig. Det här har hjälp mig när jag har haft extremt dåliga dagar på folkis. Det behöver inte vara stor grejer. Det kan vara att någon ler mot dig eller är extra trevlig; att det blev god skollunch eller en rolig lektion. Fem saker innan du somnar. Du kan säga dem till din familj eller till dig själv när du ligger i sängen.

3. Hitta dig själv.
Det här är nog den viktigaste punkten på listan. Det är svårt att veta vad man vill om man inte vet vem man är. Jag har alltid tyckt att jag inte passat in, men så en dag hittade jag en hemsida. Där var en lista på punkter. Jag kände igen mig i alla och insåg "jaha, det här är min personlighet." Då kunde jag känna en lättnad och ett lugn av att veta vem jag är.
Det finns ju olika saker man kan göra för att hitta sig själv. Man kan, såklart, vänta och låta sig själv växa; det kanske är allt som behövs. Eller så kan man ta det där personlighetstestet: 16 personalities. Annars kan jag tipsa om hemsidan: Introvertdear.com
Det finns olika personligheter och ofta finns det en lista på varje personlighet med punkter som man känner igen sig i. Den här hemsidan

Svar: Hej! Ursäkta sent svar, det har varit så mycket, men nu ska jag äntligen ta mig tid :) Vad roligt att du vill dela med dig av din händelserika "story". Det var intressant att läsa trots de orättvisa händelser du berättade om. Modigt gjort & det hjälper definitivt andra. Nog för att det kan tänkas lite konstigt att skriva att den är bra då några saker var orättvisa, men jag tycker det är en bra och viktig berättelse. Jag som funderar var jag faktiskt hör hemma känner igen mig så mycket i den. Det är så mycket tankar man känner när man är i just sådana där händelser, eller rättare sagt, situationer i livet. Det är så många tankar, och man tror inte att det är något att fundera på om man ska sluta när man faktiskt går till skolan trots de jobbiga känslorna ibland, då känns som att "okej, jag går kvar och låter mig kämpa igenom dagarna". Jag tycker det är modigt av dig att sluta, och ett bra beslut eftersom det fick dig att må bättre. Ibland kanske man går och går tills man faktiskt inte alls orkar med mera, då hade det varit bättre att faktiskt hoppa av, göra något annat istället. Skolan kommer alltid finnas där, vilken ålder du än är i finns det möjlighet att studera. Känns det bäst för stunden att hoppa av, ha ett bra sommarjobb då tycker jag att man ska göra det. Det finns dessutom jobb för de som inte har utbildning, man måste bara kämpa lite extra för att få ett. Och har man en sak som man tycker om kanske man kan försöka studera endast med det ämnet som fokus (om det nu är möjligt) eller bara ha det som ett intresse. Världen är stor, det finns möjligheter överallt! Vad bra och roligt att du mår bra nu i alla fall!

Vilka bra punkter du listat. Känns verkligen riktigt viktiga för att stärka sig själv. Trean är något jag fortfarande går och försöker "växa" in i, men tyvärr så är det alldeles för tidskrävande, tycker jag. Det bästa vore ju att så fort som möjligt hitta sig själv och det man faktiskt vill göra, då slipper man gå runt och vela och inte veta i flera år. Riktigt bra tips! Tack så mycket för kommentaren som är otroligt innehållsrik med viktiga saker och tack så mycket för tipsen, de är riktigt bra. Ska definitivt kolla hemsidan/ länken! Ha det bra :)
minda